MERT CERT ISO 9001ISA CERT HACCP IFSDTD
 
O ribi - riba u ishrani
Zbog svog kvaliteta, riba na trpezi treba da se nađe minimum dva puta nedeljno. Pre svega, riba sadrži masne omega 3 kiseline koje pozitivno utiču na nivo holesterola u krvi i odlična su prevencija za bolesti srca i krvnih žila, a dobar je saveznik u borbi protiv stresa i jačanju pamćenja. Osim toga, riblje meso je bogato vitaminima i mineralima. Sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocene za pravilan rad nervnog sistema. Riba je bogata i kalcijumom.
Nedavno američko istraživanje pokazalo je da redovno konzumiranje ribe može čak za 50 odsto smanjiti rizik od infarkta. Osim toga, postoji veza i između konzumiranja ribe bogate omega-3 masnim kiselinama i depresije. Istraživanja, objavljena u priznatom zdravstvenom časopisu „Lancet“, pokazala su da sastojci u ribi pomažu mozgu da bolje koristi serotonin, hormon koji pozitivno utiče na raspoloženje.

Dečijem organizmu za zdrav i pravilan rast i razvoj potrebne su belančevine. Belančevine, odnosno proteini, mogu biti životinjskog i biljnog porekla. Proteini životinjskog porekla nalaze se u ribi, mleku i jajima, dok belančevinama biljnog porekla obiluju soja, gljive i orasi. Među ovim namirnicama postoje razlike u energetskoj vrednosti i u tome koliko belančevina organizam iz njih uspeva usvojiti.

Nijedna vrsta mesa ne može se meriti sa ribljim mesom koje se po hranljivosti i svarljivosti nalazi na samom vrhu.
Riba sadrži fluor i fosfor. Fluor je neophodan sastojak zubne gleđi, dok je fosfor gradivni materijal za kosti.